Wil je jouw NPS score berekenen? De uitslag is een goede indicator die laat zien hoe jouw bedrijf ervoor staat. Je krijgt namelijk een duidelijk beeld van welke klanten er bij je zullen blijven en welke er op het punt staan je te verlaten.

Wat is NPS? Net Promoter Score (NPS) is een krachtige meetmethode van klanttevredenheid.

1. Je begint met het stellen van de vraag:

Stel automatisch een vervolgvraag die aansluit op de gegeven score: Wanneer iemand bijvoorbeeld een 8 als score geeft stel dan de vervolgvraag “Wat moeten wij verbeteren om een 9 of 10 te scoren?”

2. Verdeel je respondenten in 3 groepen op basis van hun gegeven score:

Criticasters, Passief tevredenen en Promoters Lees hier welk effect Criticasters en Promoters hebben op je financiële resultaten.

  • Promoters zijn loyale klanten en een zeer goede bron voor het binnenhalen van nieuwe klanten
  • Passief tevredenen zijn klanten die tevreden zijn maar gevoelig voor aanbiedingen van de concurrenten
  • Criticasters zijn ontevreden klanten die je merk schade kunnen toebrengen. Lees hier wat je kunt doen met ontevreden klanten.

3. Bereken je NPS score

Haal het percentage criticasters van het percentage Promoters af. Het resultaat is je NPS score. Dit kan een score van -100 t/m 100 zijn. Uiteraard wil je een positieve score hebben.

4. Bereken niet alleen de NPS score maar achterhaal ook de reden achter deze score

Via Starred achterhaal je niet alleen je NPS score maar ook de reden(en) achter deze score. Door onze unieke onderzoeken die altijd maximaal één pagina zijn is het mogelijk een aantal verdiepende vragen stellen zonder dat het de respondent veel tijd kost. De antwoorden op deze vragen komen terug in onze prioriteitenmatrix. Deze matrix laat zien welke elementen je moet verbeteren om klanttevredenheid het snelst te laten stijgen. Hieronder een voorbeeld van onze prioriteitenmatrix.

Priority Matrix.png

Wil je de NPS score voor jouw bedrijf berekenen?

Start dan via deze link onze 30 dagen Free Trial en verstuur vandaag nog je eerste onderzoek.