• Industry

    HR

Bart Monster

Bart Monster

General Manager

“De response rate was super hoog, 78%. Wij hebben nooit eerder zo’n score gehad.”

Rob Hogeweg is HR Directeur bij ICT Group, een beursgenoteerde onderneming met alleen al in Nederland zo’n 650 medewerkers die, verdeeld over 7 vestigingen, werken aan slimme ICT-oplossingen voor projecten op het gebied van healthcare, infrastructuur, logistiek en energie. Rob zocht een oplossing om medewerkersonderzoek te kunnen uitvoeren. Hij noemt het bewust geen MTO, aangezien dit verwijst naar de traditionele manier waarop een medewerkersonderzoek werd uitgevoerd: heel veel vragen, waarin door de vraagstelling de oplossing gezocht wordt. Hiermee wordt volgens hem de verwachting gewekt dat na het onderzoek alles veranderd is en iedereen tevreden zou moeten zijn. Een gedateerde benadering. Wij zochten een modern hulpmiddel dat zo min mogelijk tijd vraagt van de medewerkers en de zaken die spelen toch goed in beeld brengt. Daarmee krijg je een goede basis om met medewerkers in gesprek te gaan om duidelijk te krijgen hoe de reacties geïnterpreteerd moeten worden. En natuurlijk vooral wat we er als organisatie mee zouden moeten doen.

“Het is belangrijk te weten hoe medewerkers hun organisatie ervaren”

Gevraagd naar wat voor type werkgever ICT is, zegt Rob: ICT is een bedrijf met rastechneuten. Het is ook een familie, in de goede zin van het woord. Dit betekent dat de mensen het beste met elkaar voor hebben. We staan met beide benen op de grond. We groeien gestaag, ook door overnames, en dat geeft uitdagingen op het gebied van integratie. We maken een omslag van ‘u vraagt, wij draaien’ naar een club die zelf meer in te brengen heeft bij klanten. Dat vraagt meer leadership, dus mensen die voor hun  zaak staan en niet afwachten. Uiteindelijk is het doel: succesvolle ICT’ers; medewerkers die zich bewust zijn van hun talent en hun passie en die het beste uit zichzelf halen. Om dit te bereiken is het belangrijk te weten hoe medewerkers hun organisatie ervaren zodat wij hier optimaal aan kunnen bijdragen.

Rob vertelt hoe de inzichten die zij uit Starred halen daarbij helpen: Doordat wij dwarsdoorsnedes kunnen maken van de scores per business unit kunnen wij die afzetten tegen de benchmark. Zo zie je verschillen, waar een unit manager en zijn team mee aan de slag kunnen gaan. Rob geeft als voorbeeld de vraag die gesteld werd over strategie: in hoeverre is de medewerker op de hoogte van de ondernemingsstrategie van ICT Group. Bij sommige business units scoorde dit duidelijk hoger dan bij andere. Vertelt Rob. Dan is de automatische gedachte misschien dat de directie de strategie beter moet communiceren, maar het bleek’m te zitten in hoe de unit managers hiermee omgaan. Waar dit onderdeel hoger scoorde bleek dat zij de strategie gebruikten als uitgangspunt om de dagelijkse praktijk aan te verbinden. Daarvan kunnen anderen weer leren.

“Wij hebben de resultaten volledig transparant teruggekoppeld aan alle medewerkers”

Over de vervolgstappen die de organisatie heeft gezet met de inzichten uit Starred is Rob heel open: Wij hebben de resultaten volledig transparant teruggekoppeld aan alle medewerkers. Daarnaast hebben wij deze gedeeld met de directie en de commissarissen. De business unit managers kunnen direct in de tool om dieper in de resultaten van hun unit te kijken en die te vergelijken met de benchmark van de organisatie.

De response rate was super hoog, 78%. Wij hebben nooit eerder zo’n score gehad, zegt Rob, die heel enthousiast is over de samenwerking met Starred. Hij gaat verder: Wij zijn goed geholpen om live te gaan. Contact met de Customer Happiness Manager maakte ons letterlijk altijd happy, geweldig! Het feit dat de unit managers zelf toegang hebben tot de tool is heel verfrissend. Zo ben je geen informatie aan’t pushen, maar kan men er zelf altijd bij.

Tot slot vertelt Rob: ICT verzamelt via Starred ook feedback van klanten. Wij willen in de toekomst kijken naar de samenhang tussen de tevredenheid van onze medewerkers en hoe gelukkig onze klanten zijn.

Read more stories