“We vinden klantfeedback zeker belangrijk maar het is nu niet urgent”

Klanten zijn het belangrijkste bezit van een bedrijf. Toch geven bedrijven veel andere zaken hogere prio dan het verzamelen van klantinzichten. Bedrijven die het hardste roepen dat bij hun de klant centraal staat maken zich hier ook schuldig aan. Is ‘vers van de pers’ feedback niet één van de beste manieren om inzicht te krijgen in de gedachtes van de klant? Wat zorgt ervoor dat hij je trouw blijft of juist wegloopt?

Voorkom dat klantfeedback wel urgent wordt

Wanneer het op klantfeedback verzamelen aankomt zien we te vaak paniek gedreven keuzes. Bedrijven neigen naar het verzamelen van feedback wanneer het (bijna) te laat is. Ze zien steeds meer klanten opzeggen en hebben geen idee waarom klanten ontevreden zijn. Op dit moment krijgt het verzamelen van feedback ineens wel prioriteit. Ons advies? Voorkom dat klantfeedback verzamelen urgent wordt.

 

Klantfeedback verzamelen: Een urgente bezigheid?

Jij en jij alleen bent verantwoordelijk voor de groei van je onderneming. Veel bedrijven investeren in Sales- en marketing mensen waarmee de focus komt te liggen op acquisitie, wat natuurlijk prima is. Nieuwe klanten winnen is uiteraard een belangrijke motor voor groei. Het enige wat we duidelijk willen maken is dat je de bestaande klanten zeker niet moet vergeten en helemaal niet moet verwaarlozen. Ondanks dat bestaande klanten een relatief makkelijke bron voor extra (financiële) groei is, vergeet men deze groep door het aanhoudende verlangen naar groei van het aantal nieuwe klanten. Wat deze bedrijven niet beseffen is dat bestaande klanten misschien wel de ontbrekende schakel zijn naar een echt florerend bedrijf. Blije klanten zijn loyaal en blijven over langere termijn aan je verbonden. Daarnaast besteden ze meer, prijzen ze je overal aan en zijn ze gewoon heel leuk om mee te werken.

Repareer het dak wanneer het droog is

Wanneer wij praten met prospects merken we altijd een buitengewoon grote interesse in het uitvoeren van klanttevredenheidsonderzoek. Bedrijven zien de voordelen maar geven het nog geen prio. Wij vragen dan waarom ze niet altijd op de hoogte willen zijn van wat klanten van ze vinden. Weten wat ervoor zorgt dat klanten blijven of juist weglopen geeft de mogelijkheid klantloyaliteit te verhogen. Inzichten die je krijgt vanuit klantfeedback helpen je te bouwen aan een solide fundering waarbij iedere nieuwe klant echt voor groei zorgt. Je weet namelijk dat iedere nieuwe klant ook voor langere tijd bij je blijft en niet direct weer de deur achter zich dicht trekt. Kortom: klantfeedback verzamelen moet altijd prioriteit hebben en helemaal wanneer het voor de wind gaat. Zoals ze zeggen: repareer het dak wanneer het droog is. Op deze manier blijven jij en je klantenportefeuille droog en veilig wanneer het buiten een keer flink regent.

Wees relevant en simpel

Wanneer je aan de slag gaat met klantfeedback zorg dan dat je het juiste moment aangrijpt. Hierbij is relevantie bepalend. Dit betekent dat je de juiste vragen op het juiste moment moet stellen. Vraag klanten niet zomaar om een willekeurig moment wat ze van je vinden maar vraag het op een moment wanneer ze het zich herinneren. Vraag het dus vlak na een aankoop of bijvoorbeeld na het afhandelen van een servicecall. Op deze manier zit je nog vers in het geheugen en krijg je waardevolle feedback. Stel gerichte vragen en vooral niet teveel! Houd het simpel en relevant. Ga niet vragen wat ze van een product vinden wanneer ze alleen maar met een vertegenwoordiger hebben gesproken. Des te relevanter je vragen zijn, des te betere feedback krijg je terug!

Klantfeedback verzamelen?

Ben je geïnteresseerd in het verzamelen van feedback en zou je graag willen weten hoe dit werkt voor jouw onderneming? Neem dan contact met ons op. We helpen je namelijk graag met het inzichtelijk maken van de mogelijkheden.